Is labor on a CAPEX related item tax deductible?

Is labor on a CAPEX related item tax deductible?

Specialist · Signal Hill, CA · Member since 2019 · 31 posts · 7 votes

We just bought a dishwasher for a rental property and we know that we cannot expense it this year. Our understanding is that this is consider a Capital Expenditure and if gets depreciated over a period of time. Ours question is; is the labor from the handyman also considered a CAPEX? Or can the labor (making the changes to the cabinets and installing the dishwasher) be deducted this year…. Thank you everybody!

0Reply
23 views

3 Replies

Jump to latestLatest
  • Accountant · Winters, TX · Member since 2020 · 5 posts · 9 votes
    5y

    Any expenses incurred to place the asset into service are included in the capitalized assets cost. So it will end up on your depreciation schedule. Be sure to determine if you are eligible for special depreciation or Sec. 179 expense on any CAPEX assets in the current year.

  • Specialist · Signal Hill, CA · Member since 2019 · 31 posts · 7 votes
    5y

    @Will Ahrens Thank You Will! Very helpful.

  • Accountant · Atlanta, GA · Member since 2015 · 1k+ posts · 1k+ votes
    5y

    A dishwasher would almost certainly be expensed for both books and tax if you make a de minimis safe harbor election for the tax year in question.

    If you do not make a DMSH election and the cost of the property is more than $200 (cost includes sales tax, delivery, installation and testing), it would generally be capitalized and depreciated.  However S179 and bonus may be available to accelerate depreciation.

Join the conversationCreate a free account to reply, vote on answers and follow this thread.